Zamieszczone przez AdamB
jak długo i kiedy powinne grzać świece żarowe
Zwiń
X
-
PiotrekTagi: Brak
-
-
Właśnie wymieniłem w nabytej w tym roku octavii wszystkie świece żarowe. Wszyttkie były spalone ale z wyglądu (poza częścią grzejną) jak nówki. Sprawdziłem więc jak grzeją. No i tak.
Przy temperaturze powyżej 5 stopni (8stopni) kontrolka świec tylko mruga i się nie pali. Same świece jednak grzeją do momentu, aż się kończy pikanie (u mnie jest taki sygnał dźwiękowy do czasu zgaśnięcia kontrolek, które powinne zgasnąć jakiś czas po włączeni zapłonu.)
Po uruchomieniu jednak silnika świece dalej zaczynają grzać, nie sprawdzałem jednak jak długo będą grzały, czy przez określony czas czy do osiągnięcia jakiejś temperatury.
Przy temperaturze 4 stopnie kontrolka od świec zapala się na 2-4 sekundy, świece wtedy grzeją, potem kontrolka gaśnie a świece dalej grzeją.
Czy ktoś zorientowany jest jak powinno być.
Na innych forach czytałem, że to normalne że świeczki dogrzewają jeszcze jakiś czas silnik przez określony czas lub do określonej temperatury.
Nigdzie się nie spotkałem z sytuacją grzania świeczek przed odpaleniem kiedy lampka świec nie świeci, informacje z forum dotyczyły japońców i opli nie spotkałem się z info o skodach.
Dodam że moja octavia ma "ulepszenie " w postaci anty napadu (które swoją drogą będę musiał tak czy tak zlikwidować) i może ten antynapad knoci sprawę?
-
-
Zamieszczone przez rolandasasPrzy temperaturze 4 stopnie kontrolka od świec zapala się na 2-4 sekundy, świece wtedy grzeją, potem kontrolka gaśnie a świece dalej grzeją.
świece też grzeją jak otworzysz drzwi kierowcy przy zimnym silniku
czyli przed włożeniem klyuczyka->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
No tak, doczytałem w międzyczasie że świeczki grzeją się do momentu osiągnięcia przez silnik temp. 40 stopni lub osiągnięcia 2,5 tys obrotów, gdy obroty spadają a temp. w dalszym ciągu poniżej 40 to znowu grzeją. Powodem grzania są ponoć względy ekologiczne (lepsze spalanie) i równiejsza praca silnika.
No to w porównaniu do silników w których świeczki grzeją do momentu uruchomienia, będą miały sporo roboty. Swoją drogą żałuję że nie kupiłem świec żarowych ceramicznych iskry, bo ponoć więcej wytrzymują i mniej prądu ciągną (zakupiłem beru).
Może ktoś podrzuci w jakich warunkach grzeją 3 świece podgrzewające płyn chłodniczy.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rolandasasMoże ktoś podrzuci w jakich warunkach grzeją 3 świece podgrzewające płyn chłodniczy.
"Warunki zalaczenia tych swiec :
- silnik pracuje od min. 10 s
- temp. plynu chlodzacego <70°
- temp. powietrza < 5°
- obr. silnika > 800
- obciazenie Alternatora < 50% ( z tego sco pamietam ) "
Info mozna znalezc tez w opisie blokow wartosci mierzonych:
Komentarz
-
-
Panowie mam pytanie do tematu ile czasu powinny się grzać świece (chodzi mi o to ile czasu powinna się palić kontrolka na liczniku po przekręceniu kluczyka) wiem że można to ustawić
chce skontrolować ile czasu powinnaAuto: Octavia 1 1.9 TDI AHF 110KM 2000r
---
Pomogę - Kasowanie Błędów Nowy Dwór Maz i okolice
OPEL (OP-COM do 2010) i VAG (VW Audi Skoda Seat do 2004 - czasami do 2010)
Komentarz
-
-
obecnie jest -17po nocy mam problem z odpaleniem ciężko kręci i nie wiem co może być, ciężko zapala gdy auto stoi na mrozie więcej niż 8godz
filtr nowy
akumulator nowy
świece nowe
gdy zapali zgaszę to pali na dotyk
u mnie kontrolka się świeci 2,95sek(wg VAG) myślę czy to nie za krótko albo nie za długo, wiem że potem jeszcze grzeją ale chodzi ile powinny przed rozruchemAuto: Octavia 1 1.9 TDI AHF 110KM 2000r
---
Komentarz
-
-
filtr nówka bosha, paliwa BP ultimate
1 zapalanie po nocy jest ciężkie, jak wyłącze i zapale ponownie pali na dotyk
czy problem nie pojawiał się przy kolejnych rozruchach jak bym miał problem z paliwem ?Auto: Octavia 1 1.9 TDI AHF 110KM 2000r
---
Komentarz
-
-
ja właśnie po nocy muszę długo pokręcić aby zapalił.
Przekaźnik świec jaki miał numer możecie przypomnieć ??
jak sprawdzić na listwie czy dochodzi prąd ??
Proszę o pomoc bo jestem w tym temacie laikiem.Auto: Octavia 1 1.9 TDI AHF 110KM 2000r
---
Komentarz
-
-
rolandasas po pierwsze kontrolka grzania świec nie powinna mrugać, a jak mruga to sygnalizuje to jakąś awarię. Kontrolka od świec po przekręceniu zapłonu po prostu zapala się na określony, zależny od temperatury silnika czas i po tym czasie gaśnie. Oczywiście po uruchomieniu silnika świece jeszcze dogrzewają ale nie jest to sygnalizowane kontrolką i jeżeli ona ci miga podczas pracy silnika to jest jakaś usterka. Trzeba diagnozować.
Komentarz
-
-
Witam.
Podlacze sie do tematu. U mnie komputerek nie wykazuje zadnych bledu apropo swiec a po dluzszym postoju jak silnik ostygnie (latem) kontrolka od swiec po przekreceniu kluczyka swieci sie jakies 10-15s :-( Jak silnik nagrzany to zapala sie na momencik. Nie mam problemu z odpaleniem ale jest lato. Boje sie co bedzie zima.
Bledy jakiem mialem SPORADYCZNE to:
17664 Czujnik temp.silnika ECT - zwarcie do plusa, otwarty obwód
1039- Czujnik temperatury dla wskaźnika temp. płynu chłodzącego (G2)
Ile powinna swiecic ta kontrolka lub czy mozna nastawic czas grzania (moze ktos tam grzebal)
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Jak widać problem nie jest prosty. Walczymy z kolegą właśnie z podobnym objawem i pomysły nam się kończą. Pacjent - Octavia ATD. Auto słabo pali na zimno np. po nocy. Już kolejne odpalenie, nawet zaraz po pierwszym jest OK.
Zero błędów w komputerze.
Przy odłączeniu czujnika temperatury odpala od "strzała".
Co do tej pory sprawdzono/zrobiono:
- nowy akumulator;
- przeczyszczony i sprawdzony rozrusznik;
- kilka razy wymieniany czujnik temperatury;
- nowe świece żarowe;
- przejrzana cała wiązka do świec żarowych i czujnika.
Czy jest opcja, że ECU macza w tym paluchy ? Ew. pozostaje opcja przekaźnika świec żarowych ale te grzeją po odłączeniu czujnika. ten z kolei był już wymieniany z 5 razy.OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/
Komentarz
-
-
poler654, to jest mój przypadaj o czym wspomina kolega looker, tu nie ma pompy tylko są pompowtryski,kont jest praktycznie idealny, u ciebie będzie walnięty czujnik temperatury płynu w bloku o czym mówia błedy.okBył ATD 101KM 240NM a teraz jest
ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png
https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-k...5-IDeGVGr.html
Komentarz
-
-
Chciałem się podłączyć pod temat, bo nie znalazłem odpowiedzi.
Kiedy przekręcam kluczyk i włączam zapłon, to kontrolka od świec się pali natomiast same świece już nie. Zaczynają grzać kiedy odpalę silnik. Do odpalenia silnika jest kicha, a po odpaleniu wszystko jak być powinno. W związku z tym im niższe temperatury na zewnątrz tym trudniej odpalić auto.
Sprawdzone zostały: przekaźnik, bezpiecznik świec, czujnik temperatury, przewody wszystkie, które mogły mieć z tym jakiś związek, nawet sterownik silnika był wymieniany na dwa inne. Świece sprawne, akumulator też. Wszystkie co nam przyszło do głowy sprawdziliśmy, ewentualnie mogłem zapomnieć to wymienić powyżej. Miał ktoś coś podobnego?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lookerJak widać problem nie jest prosty. Walczymy z kolegą właśnie z podobnym objawem i pomysły nam się kończą. Pacjent - Octavia ATD. Auto słabo pali na zimno np. po nocy. Już kolejne odpalenie, nawet zaraz po pierwszym jest OK.
Zero błędów w komputerze.
Przy odłączeniu czujnika temperatury odpala od "strzała".
Co do tej pory sprawdzono/zrobiono:
- nowy akumulator;
- przeczyszczony i sprawdzony rozrusznik;
- kilka razy wymieniany czujnik temperatury;
- nowe świece żarowe;
- przejrzana cała wiązka do świec żarowych i czujnika.
Czy jest opcja, że ECU macza w tym paluchy ? Ew. pozostaje opcja przekaźnika świec żarowych ale te grzeją po odłączeniu czujnika. ten z kolei był już wymieniany z 5 razy.
Komentarz
-
Komentarz